אגרת אדר תשע"ג, פברואר 2013

לשותפינו לדרך שלום,

חודש אדר הגיע וממשלת ישראל החדשה מתגבשת לה אט-אט. משימת הרכבת הממשלה הינה סבוכה ומשקפת תמונת ראי של חברה מרובת פנים ומרובת אינטרסים. ריבוי דעות הוא דבר חיובי ובריא לכשעצמו, אך כשהוא מלווה בפלגים שאינם מוכנים לשבת אלו עם אלו, חוסר הסכמה על קווי יסוד ולעיתים הוקעה אחד של השני ללא מוכנות לדיאלוג ולהיכרות, או אז מוטל צל כבד על חוסנה ולכידותה הבסיסית של מדינתנו. 
נדמה כי גם לנו, העוסקים בחינוך, יש יד בתמונת מצב זו. מערכת החינוך הישראלית, כפי שהיא היום, מקבעת, משמרת ומעמיקה את השסעים והפערים בחברה. מרבית חניכינו לא לומדים עם השונה מהם (תרבותית, דתית או מעמדית), ועבור רבים מהם המפגש עם האחר מתבצע באמצעות סטריאוטיפים שמוכתבים על-ידי תוכניות סאטירה טלוויזיוניות. עלינו ליצור עבורם הצצה מכובדת ומכבדת לפסיפס הזהויות העשיר שקיים ממש מעבר לפינה של קהילת החינוך. עלינו לעודדם להכיר ולהוקיר, לחפש את העמק השווה וללמוד מכל אדם באשר הוא אדם.

עוד שבועיים חגיגות פורים יגיעו ויסחפו אחריהן את כל שגרת הקהילה. ישנו איזון דק בין יצירת אווירה משוחררת של מסיכות וחופש ללכת אל הלא-נודע אל מול רצון לייצר מסגרת ערכית עם גבולות ברורים. זוהי משימה שמקפלת בתוכה לא מעט חיכוכים פוטנציאליים. לכן כדאי להיאזר בהרבה מאד אורך-רוח, לצבור שעות איכות של צחוק והווי עם החניכים, לחזק את הקשר האישי על-ידי דינאמיקה "קצת אחרת" שמאפשרת להכיר את החניכים מזוויות נוספות וכן לחשוף בפניהם מימדים נוספים באישיותנו. לצד זה, יש מקום נרחב לתהליכי תיקון ולתרגול ודיון על גבולות ההומור ועל הדרכים הנכונות לייצר אווירה שמחה. מאחלים לכולכם חגיגות פורים עליזות.


בברכת חודש טוב,

מכון חינוך 'דרך כפר'





דרך כפר באקדמיה





















עם סיום סמסטר ראשון באקדמיה, מה היה לנו?


המכללה האקדמית לחינוך אורנים: לאחר הפיילוט המוצלח בשנת הלימודים הקודמת, נערך גם בסמסטר זה קורס "קהילה חינוכית בדרך כפר", בו השתתפו 15 סטודנטים. הקורס שייך לחוג לחינוך חברתי קהילתי, אך השתתפו בו סטודנטים ממגוון חוגים במכללה. במהלך הקורס למדו הסטודנטים את רכיבי תפיסת החינוך השונים, תרגלו ניתוח תוכניות, מקרים ושגרות לפי תפיסת החינוך והתנסו בבית מדרש חינוכי. בסיום הקורס עורכים הסטודנטים עבודה מסכמת הכוללת ניתוח של קהילת חינוך שהם מכירים בהתאמה ל'דרך כפר'.

מכללת סמינר הקיבוצים:  פעילות נוספת באקדמיה במהלך הסמסטר כללה מעורבות של מכון חינוך דרך כפר בקורס "מחינוך בלתי פורמלי לפדגוגיה חברתית", 
של ד"ר ניר מיכאלי, שמועבר במסלול התואר השני לניהול ומנהיגות ובמסלול ה-M.Teach. במסגרת הקורסים הוביל צוות המכון קבוצות חקר שבחנו את משמעות 'דרך כפר' כתפיסה הוליסטית, בהקשר של חיבור בין החינוך הפורמאלי ללא פורמאלי.

מכללת גליל מערבי: במסגרת קורס דו שנתי לעבודה עם נוער בסיכון, אותו מנהל ד"ר ראובן יעקב, ערך מכון חינוך 'דרך כפר' סמינר הכשרה תלת-יומי לסטודנטים הלומדים בקורס. המשתתפים ביקרו בכפר הנוער ימין אורד ונחשפו לתפיסת החינוך ולאחר מכן העמיקו בלמידת ציר הזמן - עוגנים בעבר ועוגנים בעתיד - ומעגלי התיקון - תיקון הלב ותיקון עולם. בסיכום הסמינר, העידו המשתתפים על הנאה מהלימוד ומוטיבציה להמשיך ולפעול ביחד. אחת המשתתפות אף אמרה כי "הלימוד היה מאוד מחזק. קיבלתי כלים ומיומנויות לחינוך, ולחיי יום- יום. לוקחת את גישת התיקון שעוררה בי הרבה דברים... התפיסה עשתה סדר ונתנה כוח לעשות מעשה".   

           

מהנעשה בקהילות החינוך


"יום הפוך" באלוני יצחק – מנהיגות חניכים לוקחת פיקוד

ביום הבחירות התקיים ״יום הפוך״ בכפר, בניצוחם של נבחרי החניכים – מנהיגות הכפר.
24 חניכי המנהיגות החליפו את צוות הנהלת הפנימייה, צוות ההדרכה ומנהלת המטבח. סדר היום כלל טורנירים של מחניים וכדורגל בבוקר, פעילות בנושא הבחירות בשעות הצהריים המאוחרות ותחרות דה-וויס מושקעת ומרשימה, שכס השיפוט שלה אוייש על ידי ארבעה מדריכים.
אחד הרגעים המרגשים ביום הזה, היה רגע הענקת הפרס בתחרות דה וויס. הזוכה היה חניך שכבת י', רקדן היפ-הופ מוכשר. נציג מנהיגות החניכים משכבת י"ב עלה לבמה להעניק לו את הפרס וסיפר על הזוכה כי הוא "חניך חדש שהגיע רק השנה. ואני שמח שעשינו את התחרות הזאת, כי בזכותה זכיתי להכיר אותו ולעבוד איתו. זכיתי בחבר חדש".
המנהיגות לא טמנה את ידה בצלחת והמטבח, שצוותו הקבוע קיבל אליו בזרועות פתוחות מתנדבים משכבות שונות, הוציא תפריט מפנק במיוחד.
גם המצגת שחיכתה לנכנסים לחדר האוכל לארוחת הערב וכללה את התמונות של כל אחד ואחת מחניכי הכפר הייתה רגע מרגש. אבל לא פחות ממנה היה המשפט שליווה אותה: "הייה אתה השינוי שאתה רוצה לראות בעולם (מהטמה גנדי)". המשפט לא נבחר כלאחר יד. הוא נבחר על ידי חבורה שהתכנון המוקפד, הרצינות, היצירתיות, היוזמה וההשקעה ניכרו בכל רגע ובכל פעולה שעשו ביום הזה. כך נראה יום אחד באחריות מי ששואפים ויוכלו להיות השינוי שהם רוצים לראות בעולם.
מנהיגות החניכים בכפר הנוער אלוני יצחק
_________________________________________________________________________________________________

קורס מד"צים בנווה הדסה – לוקחים את הבחירות ברצינות

במסגרת המפגש השלישי של קורס המד"צים, שנערך יום לפני הבחירות, קיבל דור העתיד הזדמנות להיות נבחרי ציבור. בתחילת המפגש עלו על הלוח הנושאים המרכזיים שמערכת הבחירות סובבת סביבם: כלכלה, איכות הסביבה, שוויון, חינוך, בטחון, דת ומדינה ועוד. כל מד"צ קיבל דף ורשם עליו את שלושת הנושאים שהכי חשובים לו, על פי דירוג מהחשוב ביותר לחשוב פחות. אח"כ התחלקו לשלוש קבוצות וכל קבוצה הייתה צריכה להסכים, תוך כדי משא ומתן רווי יצרים, על שלושה נושאים משותפים לקבוצה.
כשנפל הפור, בנתה כל קבוצה מפלגה, תוך כדי נתינת שם ובניית מצע שמייצגים בצורה הטובה ביותר את הנושאים שנבחרו, ואז עלתה להציג את עצמה מול כלל המשתתפים.
המפלגות עומתו מול המצע שהציגו ונשאלו שאלות נוקבות, בסופן התקיימה הצבעה ונבחרה מפלגת שלטון. אחד הדברים המעניינים שקרו במהלך הצגת המפלגות היה שהתפתחה עוינות של ממש בין שתיים מהמפלגות, שהתברר שגיבשו מצעים מנוגדים זה לזה. העוינות השפיעה על הבחירות, כיוון שחברי המפלגות העוינות נמנעו מלהצביע זה לזה... המפלגה שנבחרה בסופו של דבר לא הייתה בהכרח הרהוטה או המעמיקה ביותר אלא זו שלא הייתה שותפה למאבק שנוצר...
בדיון שהתקיים אחרי הבחירות בחנה הקבוצה גם את העוינות שנוצרה ומי מרוויח כשיש מפלגות שמתרכזות בעיקר בלשנוא ולהתנגד אחת לשנייה... ביום שלמחרת לא הצביע אף אחד מהמד"צים בבחירות לכנסת ה-19. אבל מותר לקוות שהשיעור שקיבלו בפוליטיקה ביום שלפני יישאר איתם גם כשיגיע תורם להשפיע על הכנסת.
_________________________________________________________________________________________________

נבחרת הכדורגל מביאה כבוד לקדמה

החודש התקיים בקדמה טורניר כדורגל. נבחרת הכדורגל של קדמה, בניצוחו של רונן המאמן, מביאה לנו הרבה כבוד וזוכה במקום הראשון. כל חניכי הכפר, הצוות והקהילה צפו ועודדו את הנבחרת ששיחקה משחק הוגן ומכבד. הנבחרת הביאה לנו גאווה גדולה והמון שמחה!

ההשתייכות לליגת קדמה היא זכות גדולה. הנבחרת מקיימת משחקים בתוך הכפר ומייצגת את הכפר בטורנירים. בחוג עובדים על פיתוח היכולת הגופנית, שיפור עבודת הצוות, ראיית משחק נכונה, שיפור טקטיקות משחק ועוד. תוכנית האימונים כוללת מספר אימונים בשבוע לצד אימונים אישיים לשחקנים בודדים, על פי החלטת המאמן. בחופשות מתקיימים מחנות אימונים מרוכזים שבמהלכם מתאמנים החניכים פעמיים ביום, משתתפים בהרצאות טקטיות ועוד.

ההשתייכות לנבחרת קדמה דורשת מחויבות גדולה מכל שחקן ו-100% מרצינותו והשקעתו. לנבחרת יש קוד אתי וכללי התנהגות ברורים ונוקשים, שכל השחקנים מחויבים להם. התנסותו של החניך בתחרויות אזוריות וארציות וחשיפתו לסטנדרטים מחוץ לקדמה מביאה להעצמתו ולחיזוק הדימוי העצמי שלו, תוך פיתוח יכולת התמודדות בסביבה תחרותית. כמו כן, הדבר תורם רבות לטיפוח גאוות יחידה ולחיזוק תחושת השייכות.
נבחרת הכדורגל - כפר הנוער קדמה
  
   
  הזמן והזדמנות - יום שפת האם הבינלאומי 

בוועידה הכללית ה-30 של ארגון אונסקו שהתקיימה בנובמבר 1999, הוחלט לציין מידי שנה, ב-21 בפברואר, את יום שפת האם הבין-לאומי. בחירת התאריך לא הייתה מקרית: מידי שנה ב-21 בפברואר מציינים בבנגלדש את "יום קדושי השפה"  לזכר 9 צעירים – מהם שני תלמידים – שהקריבו את חייהם ביום זה בשנת 1952, כדי ששפת הבנגלה – שפת אמם – תוכר כשפה רשמית במה שהייתה אז פקיסטאן.

בעולם קיימות היום כ-6000 שפות מדוברות המוגדרות כשפת אם. לאור הבולטות של שפות מסוימות בעידן הגלובליזציה, רבות משפות האם עלולות להיעלם תוך זמן קצר. יום שפת האם הבין-לאומי מצוין במסגרת המאמצים שעושה הקהילה הבין-לאומית לשמר את מעמדן של שפות האם, להגן עליהן ולטפח אותן.

בקהילות החינוך יכול יום זה לשמש "תירוץ" מצוין לחזור לשפות האם ותרבות המוצא של החניכים: על לוחות הקיר, בשיעורי מחנך, בפעילויות קבוצתיות ובשיחות קהילה. עבור חלק מבני הנוער המתחנכים בקהילות החינוך, שפת אמם ושפת האם הן שתי שפות שונות ורבים מהם לא יודעים להתבטא בה באופן רהוט. אך חוסר ההיכרות המעמיק עם שפת האם (והאב) אינו מתבטא רק ביכולת ההתבטאות, פעמים רבות הוא מסמל את הניתוק ממורשת המשפחה וקהילת המוצא בה נולדה והתעצבה שפת ההורים, על מסורותיה וההיסטוריה שלה.

איחוי ציר הזמן של בנות ובני הנוער המתחנכים בקהילות החינוך הוא חלק ממשימתנו כמחנכים. היכרות והוקרת העבר של כל אחד ואחת מאיתנו הוא אחת ממשימות החיים המורכבות שלנו כבני אדם.

יום שפת האם הוא הזדמנות חינוכית נוספת בלוח השנה הקהילתי ליצור חשיפה והיכרות של כלל חברי הקהילה לתרבויות המוצא הקיימות בה ולייצר סיבות לגאווה בכל אחת מהן. כאלה שאולי יעלו במעט את המוטיבציה לחזור הביתה וללמוד ולהכיר קצת יותר את שפת אמא ואת בית אבא... 




___________________________________________________________________________________________

נשמח לפרסם תגובות והגיגים חינוכיים מפרי עטם של מחנכים בקהילות הצועדות ב'דרך כפר'.  

בקרוב...

כנס 'דרך כפר' ה-4

י"ט באייר תשע"ג, 29 באפריל 2013

מרכז הכנסים, קיבוץ שפיים.



פרטים בקרוב...
  

מסע משותף בדרך כפר
עמותת 'דרך כפר - יוזמות חינוך ימין אורד' | ד.נ. חוף הכרמל 30895


www.derechkfar.org.il