אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
logoliska
____________...
לקריאת הכתבה שפורסמה היום בגלובס לחצו כאן

חברות וחברים יקרים,

אבקש לעדכנכם, כי המנגנונים של הפתרונות הנוספים המתגבשים לעסקים, לפיצוי על בסיס הכרה בהוצאות קבועות, מתבססים ברובם על המתווה שהוצע על ידי לשכת רואי חשבון. כך גם לגבי הרחבת הזכאות למענק לעצמאים בפעימה השנייה, ולגבי מענקים לבעלי שליטה שכירים.

בהמשך לשיחותינו בנושא עם פרופ' אבי שמחון - ראש המועצה הלאומית לכלכלה, ובמכתבים שיצאו בהמשך לכך בתחילת אפריל (5.4) אליו ולמשרד רוה"מ, וכן בהמשך למנהל רשות המיסים, העלנו את ההמלצות שגובשו בלשכת רואי חשבון.


המענק לעסקים על בסיס מנגנון של הכרה בהוצאות קבועות

המענק לעסקים על בסיס מנגנון של הכרה בהוצאות קבועות, נותן מענה מיידי לעסקים שניזוקו על בסיס מנגנון פיצוי בדומה לתקנות מס רכוש, ומתייחס בשלב ראשון להחזר הוצאות קבועות, שהעסקים ממשיכים לשאת בהם, דוגמת שכר דירה או פחת, דמי ניהול, מיסי עירייה וארנונה, הוצאות ביטוח ועוד, גם כאשר העסק מושבת או מופעל במתכונת חירום. אנו סבורים שזהו פיצוי הכרחי, למניעת קריסה כלכלית של עסקים רבים. בנוסחה שגיבשנו יש דרך לקבוע תקרת פיצוי. כמו כן מוצע תשלום מקדמות בגין מענק מוצע זה. לגבי עסקים בתחומים כגון תעופה ותיירות, שהושבתו לחלוטין והיקף הנזקים הוא כבד ביותר, מוצע להתייחס בנפרד.
 
מסתמן כי, עסקים בעלי מחזור שאינו עולה על 20 מיליון ש"ח, שהנזק שנגרם להם הינו לפחות 50% ממחזור הכנסותיהם, יהיו זכאים לפיצוי. גובה הפיצוי לכל עסק טרם נקבע, כאשר האפשרויות שנבחנות כרגע הן כי הפיצוי יחושב כ- 15% מגובה המחזור (עד לתקרה כלשהי), או שיעור מסוים מהיקף ההוצאות של העסק.

המענק לעצמאים ושכירים בעלי שליטה
 
הלשכה מתנהלת מול רשות המיסים, במטרה לגבש סופית את מתווה המענקים לעצמאים ולבעלי שליטה במסגרת הפעימה השנייה.

להלן העקרונות:

מענק עצמאיים

מבחן ההכנסה מחושב לכל אחד מבני הזוג 
כמבחן עצמאי עד הכנסות של מיליון ש"ח.

בין טווח הכנסות של 15,000 - 40,000 ש"ח ממוצע סכום המענק יהיה 10,500 ₪ במגבלה של 70% מסך ההכנסה.
בין טווח הכנסות של 83,000 - 40,000 ש"ח המענק יפחת בהדרגה עד 3,000 ש"ח.

בעלי שליטה ש
משכו דמי ניהול ולא משכורת, יחשבו כעצמאיים לצורך קבלת המענק, והינם זכאים למענק גם במסגרת הפעימה הראשונה וגם בפעימה בשנייה.

בסיס החישוב לקבלת המענק יהיה ההכנסות בשנת 2018, למעט חריגים לגביהם הבסיס לחישוב יהיה הכנסות שנת 2019כגון: מי שהחל בפעילות בשנת 2019 ופתח תיק עד ה-1 לספטמבר 2019 או מי שעסקו הפסיד בשנת 2018.

כל בן זוג יהיה זכאי למענק בהתאם למועד פתיחת עסקו (הנושא יתוקן גם לגבי הפעימה הראשונה
).

מענק לבעלי שליטה שכירים

מבחן ההכנסה יחושב כמבחן עצמאי עד הכנסות של מיליון ש"ח לכל אחד מבני הזוג, בהתבסס על הדו"ח האישי לשנת 2018 ויתייחס לכל המקורות לרבות הפסדים שקוזזו והכנסות פטורות. הכנסות משותפות יחולקו שווה בשווה בין בני הזוג. לאחר מכן, יתבצע מבחן נוסף בהתבסס על יחוס הכנסות החברה.

כך, שאם הכנסת בעל השליטה יחד עם הכנסות החברה (ללא קשר לאחוז ההחזקה) נמוכה ממיליון ש"ח, בעל השליטה יהיה זכאי למענק.
ככל שהכנסות בעל השליטה והכנסות החברה יעלו על מיליון ₪, בעל השליטה יידרש לדווח על אחוז אחזקותיו בחברה, והכנסות החברה לצורך החישוב ייזקפו בהתאם לאחוז החזקתו בחברה.
כמו כן, תנאי נוסף הוא שמחזור ההכנסות בחברות שבשליטתו, מהן הוא מקבל משכורת, ירד בתקופת החודשים מרץ-יוני 2020 לפחות בשיעור של 25%.
סכום המענק יחושב אך ורק בהתבסס על משכורות שנת 2018 זאת, עד לתקרה של 10,500 ש"ח במגבלה של 70% ממשכורתו, ובהתאם לטווח ההכנסות שהוצגו לעיל (פרק המענק לעצמאיים - פעימה שנייה).

טרם הוכרע אם מקור המידע לעניין זיהוי בעלי השליטה יילקח ממרשמי ביטוח לאומי או מנתוני רשם החברות ו/או רשות המיסים.  הנושא עדיין בדיונים.


הבהרה חשובה לעניין זכאותם של שכירים קרובי משפחה של בעלי שליטה לדמי אבטלה - אין כל שינוי בעמדת הביטוח הלאומי. 

בטופס התביעה לדמי אבטלה יש למסור מידע על קרבה משפחתית ועל שליטה בחברה. השינוי היחיד שיש בתקופת המשבר, בשל היקף המובטלים העצום והרצון לשלם דמי אבטלה במהירות, שאישור הזכאות לדמי אבטלה מהיר והמוסד לביטוח לאומי שומר לעצמו את הזכות לערוך בדיקות נוספות לאחר סיום המשבר, ככל שיהיה צורך בכך. 

אנו מפנים אתכם לפרסום שלנו מיום 23.3.2020 מאמרה של גב' אורנה צח-גלרט, רו"ח - חברת נשיאות, יו"ר ועדת הקשר עם המוסד לביטוח לאומי בנושא דמי אבטלה לבעלי מניות בחברה ודמי אבטלה לקרובי משפחה שעבדו ביחד לפני תקופת משבר הקורונה - לקריאה לחצו כאן


ברצוני להודות לרו"ח ועו"ד ליאת נויבירט-פייג - סגנית נשיאה, יו"ר (משותף) ראשות ועדת המסים (לענייני מע"מ) ויו"ר ועדת הקשר עם מע"מ על הסיוע הרב בדיונים מול רשות המיסים, וכן על התרומה המקצועית לסיוע בגיבוש המודלים להצעות השונות, יחד עם רו"ח אריה פונדק - יו"ר ראשות ועדת מיסים, רו"ח ועו"ד חנוך בהגאון - יו"ר ועדת הקשר עם שע"מ, רו"ח ועו"ד אלכסנדר שפירא ורו"ח רונית בר


לקראית המכתב אל פרופ' אבי שמחון בנושא פיצויים בגין הנזקים הכלכליים שנגרמו לעסקים בישראל בעקבות משבר הקורונה
לחצו כאן

לקראית המכתבים בנושא מענק בעלי שליטה אל פרופ' אבי שמחון לחצו כאן ואל מר ערן יעקב לחצו כאן

 
בברכה,
iris_stark
איריס שטרק, רו"ח
נשיאת לשכת רואי חשבון בישראל