אם אינך רואה מייל זה לחץ כאן
dohot_caspii...
לקוחות נכבדים,
 
הנדון: דוחות כספיים שנתיים לדוגמה לתאגידים בנקאיים ליום 31 בדצמבר 2016

אנו מתכבדים בזאת להגיש לכם דוחות כספיים לדוגמה לתאגידים בנקאיים ליום 31 בדצמבר 2016 אשר ערוכים בהתאם לכללי חשבונאות מקובלים בישראל (Israeli GAAP) ובהתאם להוראות הדיווח לציבור של המפקח על הבנקים והנחיותיו. בעיקר הנושאים, הוראות אלה מבוססות על כללי החשבונאות המקובלים בבנקים בארה"ב. בנושאים הנותרים, שהם פחות מהותיים, ההוראות מבוססות על תקני דיווח כספי בינלאומיים (IFRS) ועל כללי חשבונאות מקובלים בישראל (Israeli GAAP).

דוחות לדוגמה אלה הוכנו בקפידה רבה, אך הם כתובים במונחים כלליים ונועדו להמחשה בלבד. הם אינם כוללים הדגמות לכל המצבים האפשריים ומידע נוסף עשוי להידרש על מנת לשקף באופן נאות את המצב העסקי של התאגיד הבנקאי לתאריכי המאזנים, את תוצאות פעולותיו, את תזרימי המזומנים שלו ואת השינויים במצבו הכספי ובהון. על כל תאגיד בנקאי להתאים את המופיע בדוחות לדוגמה להלן ולערוך בהם את השינויים המתחייבים, ככל שרלוונטי. אין לראות בדוחות לדוגמה אלה מתן ייעוץ מקצועי או מתן חוות דעת. הם אינם מהווים תחליף לקריאת התקנים או ההוראות עליהם הם מבוססים או לשיקול דעת בדבר הצגה נאותה.

קישורים לדוחות הכספיים השנתיים לדוגמה לתאגידים בנקאיים ליום 31 בדצמבר 2016:

​לקובץ WORD 
לקובץ PDF

 
א. תוספות עיקריות:
 
  1. ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית וביאור 15 השקעות בחברות מוחזקות - בעקבות חוזר הפיקוח על הבנקים מיום 10 ביוני 2015 בדבר "דיווח של תאגידים בנקאיים וחכ"א בישראל לפי כללי החשבונאות המקובלים בבנקים בארה"ב בנושא צירופי עסקים, איחוד דוחות כספיים והשקעות בחברות מוחזקות", עודכן הגילוי בביאור המדיניות החשבונאית המתייחס לנושאים אלה וכן הביאור בדבר השקעות בחברות מוחזקות, בהתאם להוראות החדשות.
     
  2. ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית וביאור 17 נכסים בלתי מוחשיים ומוניטין - בעקבות חוזר הפיקוח על הבנקים מיום 22 באוקטובר 2015 בדבר "דיווח של תאגידים בנקאיים וחכ"א בישראל לפי כללי החשבונאות המקובלים בארה"ב בנושא נכסים בלתי מוחשיים", עודכן הגילוי בביאור המדיניות החשבונאית המתייחס לנושא זה וכן הביאור בדבר השקעות בחברות מוחזקות, בהתאם להוראות החדשות.
     
  3. ביאור 30 מגזרי פעילות פיקוחיים ואזורים גיאוגרפיים (במאוחד) וביאור 30א מגזרי פעילות לפי גישת ההנהלה (במאוחד) - בהתאם להוראות המעבר שנקבעו בחוזר הפיקוח על הבנקים מיום 3 בנובמבר 2014 בדבר "דיווח על מגזרי פעילות", החל מהדוח לציבור ליום 31 במרץ 2016 ואילך יינתן כל הגילוי שנדרש לפי הוראה זו. תאגיד בנקאי רשאי להציג בדוח לשנת 2016 מספרי השוואה של שנה אחת בלבד בהתייחס לביאור על מגזרי פעילות פיקוחיים. תאגיד בנקאי יתקן למפרע את מספרי ההשוואה. לצורך הצגת מספרי ההשוואה בביאור זה בדוח לשנת 2016, תאגיד בנקאי רשאי להסתמך על סיווג הלקוחות למגזרי פעילות פיקוחיים נכון ליום 1 בינואר 2016. למרות האמור לעיל, תאגיד בנקאי אינו נדרש לתת גילוי נפרד על מגזר "ניהול פיננסי" בדוח לציבור לשנת 2016. ביאור המדיניות החשבונאית בנושא זה, ביאור 30 מגזרי פעילות פיקוחיים ואזורים גיאוגרפיים (במאוחד) וכן ביאור 30א מגזרי פעילות לפי גישת ההנהלה (במאוחד), עודכנו בהתאם להוראות אלה.
     
  4. ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית וכן ביאורים 13 ו-31 בדבר סיכון אשראי, אשראי לציבור והפרשה להפסדי אשראי - בעקבות חוזר הפיקוח על הבנקים מיום 22 במאי 2016 בדבר "ארגון מחדש של חוב בעייתי", הותאם הטיפול החשבונאי בנושא זה להנחיות רלוונטיות של רשויות הפיקוח על הבנקים בארה"ב, כפי שעודכנו בהוראות הדיווח לציבור. כמו כן, נוספו הנחיות של רשויות הפיקוח על הבנקים בארה"ב בדבר חובות שעוברים תהליך של ארגון מחדש עוקב, לפיהן תאגידים בנקאיים רשאים להפסיק לסווג חוב בעייתי בארגון מחדש, כאשר בוצע לגבי חוב זה ארגון מחדש נוסף, ומתקיימים תנאים מסוימים. דוחות לדוגמה אלה הוכנו מתוך הנחה כי תאגידים בנקאיים בחרו לאמץ מוקדם את ההנחיות בדבר ארגון מחדש עוקב.
     
  5. ביאור 8 הפרשה למסים על הרווח מפעילויות נמשכות - בעקבות הורדת מס החברות מיום 1 בינואר 2016, עודכן הגילוי בדבר "שינויים בשיעורי המס".
     
  6. ביאור 23 הטבות לעובדים - בעקבות מכתב הפיקוח על הבנקים מיום 12 בינואר 2016 בדבר "התייעלות תפעולית במערכת הבנקאית בישראל", תאגידים בנקאיים נדרשים להתוות תכנית רב-שנתית להתייעלות שתקבע פעולות ספציפיות בטווח של חמש השנים הבאות, וכן עקרונות התייעלות לטווח הארוך יותר. בביאור בדבר הטבות לעובדים נכלל גילוי לדוגמה בעקבות המכתב כאמור.
     
  7. ביאור 23 הטבות לעובדים - ביום 29 במרץ 2016 אושר חוק תגמול לנושאי משרה בתאגידים פיננסיים, אשר קובע, בין היתר, כי התקשרות של תאגיד פיננסי הכוללת מתן תגמול, שההוצאה החזויה בשלו, כפי שחושבה למועד האישור בהתאם לכללי החשבונאות המקובלים, צפויה לעלות על 2.5 מיליוני ש"ח בשנה, לא תאושר, אלא אם כן היחס שבין ההוצאה החזויה בשל התגמול כאמור, לבין ההוצאה בשל התגמול הנמוך ביותר ששילם התאגיד הפיננסי לעובד התאגיד בשנה שקדמה למועד ההתקשרות, קטן מ-35. בנוסף, נקבעו בחוק כללים לעניין אי התרת ניכוי ההוצאה העודפת לצרכי חישוב ההכנסה החייבת במס הכנסה. בביאור בדבר הטבות לעובדים נכלל גילוי לדוגמה בנוגע לאישור החוק וכן בנוגע להתפתחויות לאחר אישורו.

ב. נקודות לתשומת לב:
 
  1. דוחות לדוגמה אלה מבוססים, בין היתר, על טיוטות של המפקח על הבנקים אשר פורסמו עד למועד פרסום דוחות אלה וצפוי שישולבו בהוראות הדיווח לציבור. יש להמשיך ולעקוב אחר הנחיות המפקח ולערוך שינויים בדוחות הכספיים, ככל שיידרש.
     
  2. דוחות לדוגמה אלה מבוססים, בין היתר, על תיקונים לקודיפיקציה של ה-FASB בנושאים שטרם אומצו על ידי המפקח על הבנקים. יש להמשיך ולעקוב אחר הנחיות המפקח ולערוך שינויים בדוחות הכספיים, ככל שיידרש.
     
  3. ועדת שטרום - ביום 6 ביולי 2016 פורסמו מסקנותיה הסופיות של הוועדה להגברת התחרות בשירותים בנקאיים ופיננסיים נפוצים ("ועדת שטרום") (להלן: "הוועדה"). המלצות הוועדה כוללות, בין היתר, את ההמלצות להלן: א. שתי חברות כרטיסי האשראי של הבנקים הגדולים תופרדנה מהבנקים; ב. חברות כרטיסי האשראי המופרדות תוכלנה להפוך לבנקים בתנאים מקלים; ג. בתוך 4 שנים יוכלו גורמים מסחריים שירצו בכך להקים בנקים חדשים, להתארגן ולהיכנס לענף בתנאים מקלים; וכן ד. הבנקים יוכלו להמשיך להנפיק כרטיסי אשראי, אולם יקבעו הגנות "ינוקא" לחברות כרטיסי האשראי המופרדות. כמו כן, הבנקים הגדולים יצמצמו את היקף מסגרות האשראי על גבי הכרטיסים שהם מנפיקים כיום באופן משמעותי. לבסוף, גם כאשר הבנקים ינפיקו כרטיסים ללקוחותיהם - הם יעשו זאת באמצעות חברות כרטיסי האשראי, אך לכל בנק תהיה חובה להנפיק באמצעות יותר מחברה אחת. 
    ביום 2 באוגוסט 2016 פורסמה הצעת חוק להגברת התחרות ולצמצום הריכוזיות בשוק הבנקאות בישראל (תיקוני חקיקה), התשע"ו-2016. הצעת החוק כאמור באה לעגן בחקיקה את המלצות הוועדה שיישומן טעון חקיקה ראשית.
  4. ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית - בעקבות חוזר הפיקוח על הבנקים מיום 11 בינואר 2015 בדבר "אימוץ עדכון לכללי חשבונאות בנושא הכנסה מחוזים עם לקוחות", תאגידים בנקאיים יידרשו לאמץ עדכון חדש בכללי החשבונאות המקובלים בארה"ב בנושא הכרה בהכנסה. תאגיד בנקאי יישם את התיקונים להוראות הדיווח לציבור החל מיום 1 בינואר 2018 בהתאם להוראות המעבר שנקבעו בעדכון.
     
  5. ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית - בעקבות חוזר הפיקוח על הבנקים מיום 22 באוקטובר 2015 בדבר "דיווח של תאגידים בנקאיים וחכ"א בישראל לפי כללי החשבונאות המקובלים בארה"ב בנושא מסים על ההכנסה", תאגידים בנקאיים יידרשו לאמץ את כללי החשבונאות המקובלים בבנקים בארה"ב בנושא מסים על ההכנסה, ובין היתר, את כללי ההצגה, המדידה והגילוי שנקבעו בהוראות נושא 740 בקודיפיקציה בדבר "מסים על ההכנסה" ובנושא 830-740 בקודיפיקציה בדבר "סוגיות במטבע חוץ - מסים על ההכנסה". בנוסף, ביום 1 בנובמבר 2016 פרסם הפיקוח על הבנקים חוזר הכולל מספר עדכונים בהוראות הדיווח לציבור, וכן מעדכן את אופן היישום לראשונה של ההוראות החדשות כפי שנקבע בחוזר מיום 22 באוקטובר 2015. ההוראות החדשות ייושמו מיום 1 בינואר 2017 ואילך. הפרשים זמניים בגין תקופות קודמות ימשיכו להיות מטופלים לפי ההוראות שחלו עד ליום 31 בדצמבר 2016. יש לסווג מחדש מספרי השוואה, כדי שיתאימו לאופן ההצגה לפי ההוראות החדשות.
     
  6.  ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית - בעקבות חוזר הפיקוח על הבנקים מיום 21 במרץ 2016 בדבר "דיווח של תאגידים בנקאיים וחכ"א בישראל לפי כללי החשבונאות המקובלים בארה"ב", תאגידים בנקאיים יידרשו ליישם את כללי החשבונאות המקובלים בבנקים בארה"ב בנושאים הבאים: סוגיות במטבע חוץ; שינויים במדיניות חשבונאית ותיקון טעויות; וכן אירועים לאחר תאריך המאזן. ההוראות שנקבעו בהתאם לחוזר יחולו מיום 1 בינואר 2017 ואילך. בעת היישום לראשונה, תאגיד בנקאי יפעל בהתאם להוראות המעבר שנקבעו בנושאים בקודיפיקציה, בשינויים המתחייבים. האמור כולל תיקון למפרע של מספרי ההשוואה, אם הדבר נדרש בהתאם לנושאים אלה.
     
  7. ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית - בעקבות חוזר הפיקוח על הבנקים מיום 1 בנובמבר 2016 בדבר "דיווח של תאגידים בנקאיים וחכ"א בישראל לפי כללי החשבונאות המקובלים בארה"ב", תאגידים בנקאיים יידרשו ליישם את כללי החשבונאות המקובלים בבנקים בארה"ב בנושאים הבאים: נכסים לא שוטפים המוחזקים למכירה ופעילויות שהופסקו; רכוש קבוע ונדל"ן להשקעה; רווח למניה; דוח על תזרימי מזומנים; דיווח לתקופות ביניים; היוון עלויות ריבית; וכן ערבויות. ההוראות שנקבעו בהתאם לחוזר יחולו מיום 1 בינואר 2018 ואילך. בעת היישום לראשונה, תאגיד בנקאי יפעל בהתאם להוראות המעבר שנקבעו בנושאים בקודיפיקציה, בשינויים המתחייבים. האמור כולל תיקון למפרע של מספרי ההשוואה, אם הדבר נדרש בהתאם לנושאים אלה.
     
  8. ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית - טיוטת הפיקוח על הבנקים מיום 15 ביולי 2015 בדבר "תיקון מספר 2014-11 לקודיפיקציה של ה-FASB לגבי עסקאות רכש חוזר לפדיון ועסקאות רכש חוזר במימון" מבהירה, בין היתר, כי עסקאות רכש חוזר לפדיון יטופלו מבחינה חשבונאית כחוב מובטח. בנוסף, הטיוטה מבהירה את הטיפול החשבונאי בעסקאות רכש חוזר במימון, וכן כוללת דרישות גילוי מסוימות. בטיוטה נקבע כי תאגידים בנקאיים נדרשים ליישם את התיקונים מיום 1 בינואר 2016 ואילך, בהתאם להוראות המעבר שנקבעו בארה"ב, בשינויים המתחייבים. יחד עם זאת, טרם פורסם חוזר סופי בנידון.
     
  9. ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית - בעקבות תיקון מספר 2015-03 לקודיפיקציה של ה-FASB בדבר פישוט ההצגה של עלויות הנפקת חוב, עלויות הנפקת חוב הקשורות להתחייבות שהוכרה תוצגנה במאזן כהפחתה ישירה מהערך בספרים של אותה התחייבות. בהתאם לעדכון, נדרש ליישם את התיקונים לגבי תקופות שנתיות המתחילות לאחר יום 15 בדצמבר 2015 ולגבי תקופות ביניים הכלולות בתקופות שנתיות אלו. העדכון ייושם למפרע עבור כל התקופות הקודמות המוצגות. נכון למועד פרסום דוחות אלה, עדכון זה טרם אומץ באופן ספציפי על ידי הפיקוח על הבנקים. נבקש לעקוב אחר הנחיות הפיקוח בנוגע לאימוץ עדכון זה.
     
  10. ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית - תיקון מספר 2016-01 לקודיפיקציה של ה-FASB בדבר הכרה ומדידה של נכסים פיננסיים ושל התחייבויות פיננסיות, מתייחס להיבטים מסוימים בכללי ההכרה, המדידה, ההצגה והגילוי של מכשירים פיננסיים. נדרש ליישם את התיקונים בעדכון זה לגבי תקופות שנתיות המתחילות לאחר יום 15 בדצמבר 2017, ולגבי תקופות ביניים הכלולות בתקופות שנתיות אלו. נכון למועד פרסום דוחות אלה, עדכון זה טרם אומץ באופן ספציפי על ידי הפיקוח על הבנקים. נבקש לעקוב אחר הנחיות הפיקוח בנוגע לאימוץ עדכון זה.
     
  11. ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית - תיקון מספר 2016-05 לקודיפיקציה של ה-FASB בדבר ההשפעה של החלפת צד נגדי (Novation) בחוזה נגזר על יחס גידור קיים, מבהיר כי שינוי של צד נגדי למכשיר נגזר שיועד כמכשיר מגדר בהתאם לנושא 815 לקודיפיקציה אינו, כשלעצמו, מבטל את הייעוד של יחס הגידור, אם יתר הקריטריונים לחשבונאות גידור (לרבות אלה המתייחסים לאפשרות לכשל אשראי של הצד הנגדי למכשיר נגזר מגדר) ממשיכים להתקיים. תאגידים בנקאיים יישמו את התיקונים לגבי תקופות שנתיות המתחילות לאחר יום 15 בדצמבר 2016, ולגבי תקופות ביניים הכלולות בתקופות שנתיות אלו.
     
  12. ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית - תיקון מספר 2016-06 לקודיפיקציה של ה-FASB בדבר אופציות רכש ומכר תלויות במכשירי חוב, מבהיר את הדרישות בנוגע לבחינה אם אופציות רכש (או אופציות מכר) תלויות, היכולות להאיץ את החזר הקרן של מכשיר חוב, נחשבות כקשורות באופן ברור והדוק למכשיר החוב הדורש החזרי קרן. תאגידים בנקאיים יישמו את התיקונים לגבי תקופות שנתיות המתחילות לאחר יום 15 בדצמבר 2016, ולגבי תקופות ביניים הכלולות בתקופות שנתיות אלו.
     
  13. ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית - תיקון מספר 2016-07 לקודיפיקציה של ה-FASB בדבר פישוט המעבר לטיפול חשבונאי לפי שיטת השווי המאזני, מבטל את הדרישה לתאם למפרע את שיטת השווי המאזני בעת עליה לראשונה להשפעה מהותית בישות מושקעת. תאגידים בנקאיים יישמו את התיקונים בעדכון זה לגבי תקופות שנתיות המתחילות לאחר יום 15 בדצמבר 2016, ולגבי תקופות ביניים הכלולות בתקופות שנתיות אלו.
     
  14. ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית - תיקון מספר 2016-09 לקודיפיקציה של ה-FASB בדבר שיפורים לטיפול חשבונאי בתשלום מבוסס מניות, מתייחס למספר היבטים הקשורים לטיפול החשבונאי בעסקאות תשלום מבוסס מניות, לרבות השלכות מסים על ההכנסה, סיווג מענק כהון או כהתחייבות, וכן סיווג בדוח על תזרימי המזומנים.  תאגידים בנקאיים יישמו את התיקונים לגבי תקופות שנתיות המתחילות לאחר יום 15 בדצמבר 2016, ולגבי תקופות ביניים הכלולות בתקופות שנתיות אלו. נבקש לעקוב אחר הנחיות הפיקוח על הבנקים בנוגע לתיקונים הקשורים לנושאים שטרם אומצו על ידו.
     
  15. ביאור 1 עיקרי המדיניות החשבונאית - תיקון מספר 2016-13 לקודיפיקציה של ה-FASB בדבר מכשירים פיננסיים - הפסדי אשראי, מחליף את שיטת ההפרשה להפסדי אשראי המבוססת על הפסדים שהתהוו, בשיטה המשקפת הפסדי אשראי צפויים ודורשת התחשבות בטווח רחב יותר של מידע סביר ותומך בהערכת הפסדי אשראי. נדרש ליישם את התיקונים לגבי תקופות שנתיות המתחילות לאחר יום 15 בדצמבר 2020, ולגבי תקופות ביניים הכלולות בתקופות שנתיות אלו, בהתאם להוראות המעבר שנקבעו בעדכון. נכון למועד פרסום דוחות אלה, עדכון זה טרם אומץ באופן ספציפי על ידי הפיקוח על הבנקים. נבקש לעקוב אחר הנחיות הפיקוח בנוגע לאימוץ העדכון.

ג. הערות טכניות:
 
  • לנוחיותכם, שינויים שהתווספו לפורמט המפקח על הבנקים מסומנים בקו אנכי בצידו הימני של העמוד.
     
  • ביאור המדיניות החשבונאית אינו נכלל במתכונת של הוראות המפקח על הבנקים והנחיותיו ולכן לא סומן בקו.
     
  • בנוסף להערות השוליים הקיימות במתכונת של המפקח על הבנקים, התווספו הערות המבארות ומחדדות נושאים מסוימים. הערות אלו סומנו אף הן בקו אנכי מצידו הימני של העמוד.
     
  • הפניות לדרישות הגילוי -
  1. דרישות הגילוי הנובעות מדרישה ספציפית בהוראות המפקח על הבנקים - מצוין הסעיף בהוראות המפקח על הבנקים והנחיותיו.
  2. במקרה של תוספות לדרישות הגילוי של המפקח או במקרה שדרישות הגילוי הנובעות מכללי חשבונאות מקובלים בארה"ב או מתקנים בינלאומיים תואמות לאלו של המפקח, צוינו דרישות הגילוי בהתאם ל-GAAP US או ל-IFRS בלבד.
  3. במקומות בהם קיימת רק מתכונת לגילוי ללא פירוט של דרישות הגילוי בהוראות המפקח על הבנקים והנחיותיו - צוין מספר העמוד בהוראת המפקח המדגים דרישת גילוי זו בביאורים.

נשמח לעמוד לשירותכם במתן הבהרות נוספות ככל שיידרשו.
 
בברכה,
המחלקה המקצועית 
BDO זיו האפט
BDO Israel, an Israeli partnership, is a member of BDO Network, a UK company limited by guarantee,and forms part of the international BDO network of independent member firms. BDO is the brand name for the BDO network and for each of the BDO Member Firms.
נשלח באמצעות תוכנת ActiveTrail